Hva er en abonnent?

Forbruker, kunde og abonnent er begreper som gjerne brukes om den som mottar vann fra en vannleverandør. Abonnent er det begrepet som vanligvis brukes av kommunale vannleverandører for å beskrive mottakere av vann. Justervesenet har derfor valgt å bruke dette begrepet for å beskrive denne gruppen.

Bildet viser tellerverket på en vannmåler.

Se også relaterte sider

Dette bør du vite som abonnent med vannmåler

Når en abonnent får vann fra et vannverk og betaler for målt forbruk, skal forbruket måles ved bruk av en godkjent vannmåler. Det er vannleverandøren sitt ansvar å sørge for at måleren er tillatt å bruke. Dette innebærer blant annet at feilvisningen til måleren ikke skal være større enn det som er tillatt. For kaldtvannsmålere er det ved normal bruk krav om at feilvisningen skal være mindre enn ± 4 %.

Kontroller at det ikke er lekkasjer

Lekkasjer kan antas å være den mest vanlige årsaken til overforbruk. En lekk sisterne eller utekran kan ofte være vanskelig å oppdage, men kan bety flere tusen kroner ekstra på vannregningen. Justervesenet oppfordrer derfor alle om å sjekke vannmåleren regelmessig, og utbedre eventuelle feil så fort som mulig. En enkel test for lekkasjer er å lese av vannmåleren før og etter en periode det ikke har blitt brukt vann. Jo lengre periode – jo mer nøyaktig er testen. Dersom målerstanden har endret seg, kan det bety at det er en lekkasje i systemet.

En enkel måleteknisk sjekk av vannmåleren

Hvis en lekkasje er utelukket, og det fortsatt er mistanke om at måleren måler feil, kan man som abonnent gjøre en enkel kontrollmåling. Selve målingen har tre steg: (1) Noter vannmålerens målerstand, (2) fyll opp et kjent volum, f.eks. en 10-litersbøtte, med vann fra kranen og (3) noter ny målerstand og regn ut differansen.

Måleavviket regnes ut etter følgende formel

Formel for avvik i & er volum fra vannmåler minus kjent volum delt på kjent volum ganget med 100%

Det kjente volumet bør være minst 10 liter for at resultatet skal være representativt. Vær klar over at volumet til bøtter, kanner og lignende ikke alltid stemmer med det som produsenten har angitt. Kalibrering er et utrykk vi bruker om de å sammenligne en størrelse, for eksempel en 10-litersbøtte, mot noe som er mer nøyaktig. Det kan derfor være en god ide å kalibrere den beholderen man skal bruke ved hjelp et 1-litersmål eller en kjøkkenvekt.

Man må være klar over at resultatet av en slik enkel måleteknisk sjekk er ikke nøyaktig nok til å bestemme den faktiske målefeilen. Resultatet vil også avhenge av hvilken type vannmåler som testes, og enkelte digitale vannmålere vil kunne være uegnet for en slik type test.

Bor du i et sameie?

Bor du i en form for sameie, kan det hende at flere leiligheter får vann gjennom samme måler. Da vil ofte sameiet regnes som kunden overfor vannleverandøren. For å fordele felleskostnadene etter det faktiske forbruket, har mange sameier egne vannmålere til hver leilighet, i tillegg til en felles måler. I slike tilfeller er det ikke et direkte kundeforhold mellom vannleverandøren og hver leilighet, og vannleverandøren er da ikke ansvarlig for målerne til hver enkelt leilighet.