Når verden skal bli et grønnere sted, spiller metrologi en viktig rolle. Forskningsprosjekter innen metrologi for hydrogen og naturgass er med på å sikre nøyaktige og pålitelige målinger for en mer bærekraftig fremtid.
Edvardas og Maxime jobber med gassmålinger hos Justervesenet og bidrar i prosjektet Met4H2.
Fremtidens målinger av hydrogen
Nøyaktige målinger underbygger all teknologi, ressursutnyttelse og materialbruk. Når man for eksempel handler metervare, sjekker bagasjevekten på flyplassen eller følger med på vannmåleren i husstanden, så tar man kanskje for gitt at målene er presise.
Enn så lenge har vi ikke utviklet det samme grunnlaget for hydrogen. Hydrogenindustrien trenger referanser, kalibreringsmuligheter og sporbarhet, for på nåværende tidspunkt kan ikke målinger verifiseres godt nok. Det er en utfordring at hydrogen er et eksplosivt og et svært lett stoff med lav massetetthet.
Når hydrogen skal omsettes er det viktig at det er trygt og med høy tillit. Vi trenger å vite om mengden i lagring, transport og salg stemmer, og det må utvikles hardføre løsninger.
Bærekraftig europeisk forskningsprosjekt
Met4H2, eller ‘Metrology for the hydrogen supply chain’, er et europeisk forskningsprosjekt som tar sikte på å utvikle og integrere den nødvendige metrologien for hele forsyningskjeden av hydrogen. Arbeidet vil gå inn i store deler av infrastrukturen, som frakt på tvers av landegrenser, til produksjon, lagring og bruk, for hydrogengass, flytende hydrogen og hydrogen blandet med naturgass.
Et viktig mål i prosjektet er blant annet å etablere en primærnormal, altså øverste nivå av nøyaktig referanse, til sammenligning for andre målinger; kalibreringer. Justervesenet leder arbeidspakke #2 i Met4H2-prosjektet, som handler om å samle inn og analysere data om strømningsmålinger av hydrogen.
Presise målinger blir bærekraftige anvendelser
Måling og kalibrering vil være nøkkelen i infrastrukturen til hydrogen. Det vil optimalisere effektivitet, sikkerhet og nøyaktighet for hele forsyningskjeden. Reduksjon av feilmargin og svinn bidrar til en mer bærekraftig ressursbruk, i tillegg til at hydrogen er bærekraftig i seg selv.
Samarbeidsprosjektet er enda et steg på vei til målet om nullutslipp av karbondioksid. Presise målinger er ikke bare et mål, men en nødvendighet for å få til grønnere løsninger.