Justervesenets ansatte har høy kompetanse innen klokker, synkronisering og GNSS. ​Denne kompetansen brukes og har blitt brukt blant annet i arrangementet Jammetest, i samarbeid med Statens vegvesen, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Forsvarets forskningsinstitutt, Norsk Romsenter og Testnor.

Se også relaterte sider

Atomklokker i satellitter

Atomklokker spiller en stor rolle i satellittnavigasjonssystemer (GNSS), da de gir ekstremt nøyaktig tidssynkronisering som er avgjørende for nøyaktig posisjonsbestemmelse. Hver satellitt i GNSS-systemene inneholder atomklokker som sender nøyaktige tidssignaler sammen med posisjonsinformasjon, men de er sårbare for forstyrrelser.

Justervesenet har utviklet en avansert GNSS-simulator for å utføre tidshacking, noe som innebærer å manipulere tiden fra GNSS-styrte klokker med falske signaler. Dette arbeidet kan si noe om sårbarheten, og denne informasjonen kan bidra til å forbedre sikkerheten for satellittbaserte klokker. Dette er avgjørende i kritisk infrastruktur som strømnett og telekommunikasjon.

Jamming og spoofing

Jamming er et uttrykk for å bevisst forstyrre eller blokkere GNSS-signaler, altså posisjonssignaler. Å sende ut falske GNSS-signaler for å lure mottakeren er det som kalles spoofing, eller på godt norsk, narring.

Tidslaboratoriet har jobbet lenge med problemstillinger rundt nøyaktig og sikker tid, og har en GNSS-simulator for å kunne sende ut falske GNSS-signaler i testsammenhenger. Arbeidet med å forfalske satellittbaserte tidssignaler startet med bistand fra Statnett, nå videreført med støtte fra Norsk Romsenter. ​Dette innebærer generering og utsending av falske GNSS-signaler, som kan gjøre at mottakere rapporterer feil tid, posisjon eller hastighet, med både grunnleggende og avanserte forstyrrelser. Dette er nyttig testing for å bygge kompetanse videre om spoofing, som kan ramme kritiske funksjoner i samfunnet.

Jammere ligger på rekke på et bord