Justervesenets klokke UTC(JV): ...

Tradisjonsrike varer som smykker, sølvtøy og søljer er populært til både store og små anledninger. Edle metaller, som gull og sølv, skal være merket, men mange forbrukere kjenner ikke til kravene.

To ringer i gull med diamanter

For å unngå å kjøpe uekte varer, kan du se etter finhetsmerker og ansvarsmerker som dette. Du kan også søke etter ansvarsmerket på Patentstyrets nettside, eller spørre gullsmeden. Foto: Chris Casp for Thune

Person som viser fram et smykke

Dette er merkingen du må se etter

Hos Thune gullsmed i Lillestrøm er det stort trykk allerede fra februar i forbindelse med konfirmasjoner, 17.mai og bryllupssesong. Da opplever de at kundene er ekstra opptatt av både kvalitet og pris, men at de stort sett ikke spør etter merkingen.

«Vi bruker likevel å informere kjøpere om ansvarsmerke og 585-merket,» forteller butikkeier Gurminder Nagra og butikksjef Madelen Nilsen. Tallet 585 er et finhetsmerke som forteller at det er 585 tusendeler, altså 58,5 prosent, gull i varen. Ansvarsmerke er merket til produsent eller importør, som også er ansvarlig for at finhetsmerket og reell finhet samsvarer.

Gurminder «Guri» Nagra er franchiseeier av to Thune-butikker og har mange års erfaring med salg av edelt metall.

Karat er ikke norsk standard

En økende andel av import kommer fra land hvor karat ofte brukes som finhetsstandard, og noen kunder etterspør finheten i karat. Karat er ikke definert som standard i norsk edelmetallov eller -forskrift.

Men «det er ikke ulovlig å markedsføre med karat så lenge finheten i tillegg er merket i tusendeler og varen oppfyller kravene i edelmetalloven og – forskriften» sier Ayse Bulak Hagelia, seniorrådgiver i Justervesenet. Det er krav til både ansvarsmerke og godkjent finhetsmerke ved salg av edle metaller i Norge.

Thune er et eksempel på forhandler av varer der ansvarsmerke er registrert i en EU/EØS-stat.  Disse merkene trenger kun å meldes til Justervesenet, gitt at varen oppfyller kravene og kan selges lovlig i den aktuelle EØS-staten. Ansvarsmerke registrert i land utenfor EU/EØS må registreres i Patentstyret.

Person som sjekker gull med lupe

Ayse Bulak Hagelia, seniorrådgiver i Justervesenet, kontrollerer edelmetallvarer ved tilsyn.

Justervesenets tilsyn i edelmetallbransjen

Regelverket er til for å sikre at forbrukerne får det de betaler for. Justervesenet sjekker blant annet:

  • at forhandlere har finhets- og ansvarsmerke på varer de selger,
  • at ansvarsmerke er registrert,
  • at finhetsmerke stemmer med den faktiske mengden edelmetall i produktet,
  • at forhandlerne følger edelmetallforskriften.

De vanligste avvikene er uregistrert eller manglende ansvarsmerke, og finhetsstempler som ikke følger finhetsstandarder. Som forbruker kan det være greit å sjekke merking når du handler, enten det er noe til deg selv eller til noen andre.