Justervesenets klokke UTC(JV): ...

Fredag 25. oktober samarbeidet Justervesenet og flere andre lokale bedrifter om Girl Tech Fest, en workshop for jenter fra 5. trinn i Lillestrøm kommune. Arrangementet var ledet av Lillestrøm realfagssenter og Kunnskapsbyen, og ble holdt på biblioteket i Lillestrøm. Hele 153 jenter var påmeldt.

150 barn sitter på gulvet, kledd i rosa t-skjorter, bilde tatt ovenfra
To jenter i hvit t-skjorte med Girl Tech Fest

Rollemodeller fra Justervesenet

Jentene, som blant annet møtte rollemodellene Elisabeth Thrane og Johanne Heitmann Solheim fra Justervesenet, skulle bygge en vekt av Lego og bruke lodd til veiing, kontrollmåling og utforsking av temaet måleusikkerhet. «Vi må benytte muligheten til å la denne gruppen oppdage den måletekniske verdenen og hvordan man kan jobbe med SI-systemet,» sier Elisabeth, som også jobber med måling av masse.

Nasjonalt tiltak

Siden kvinner fortsatt er underrepresentert i IT- og teknologiyrker, har Girl Tech Fest kommet til på nasjonal basis for å endre på dette. Kvinnelige rollemodeller og engasjerte studenter fra ulike teknologibedrifter i lokalmiljøet har blitt rekruttert til arrangementet. Målet er å vekke interesse og inspirere unge jenter innenfor teknologi og realfag gjennom praktiske aktiviteter. Det blir innholdsrik dag, både for jentene og rollemodellene.

Linda Merete Smedbakken fra Realfagssenteret sa: «Vi ønsker å få jenter mer nysgjerrig på realfag fordi vi vet at interessen for disse fagene synker rundt denne aldersgruppen. Håpet er at flere skal beholde interessen, slik at vi kan få enda flere arbeidstakere innen teknologi, om noen år.»

Dame/jente i rosa t-skjorte i biblioteket

Legobygging i skolen

Alma og Mariell (første bilde) syntes det var utrolig gøy på Girl Tech Fest. Både det at det var en annerledes skoledag og de varierte oppgavene.

«Det er skikkelig kult å lære noe nytt og i hvert fall at vi kan bygge med Lego,» fortalte jentene.

Mange opplevde stor mestring i løpet av dagen ved å prøve å lage en balansevekt og å få til å veie med lodd. Noen av jentene oppdaget også at de fikk til å lage en mer nøyaktig balansevekt enn kjøkkenvekten som de brukte som referanse, fordi de brukte lodd med milligram og fikk desimaler på sin avlesning. Kjøkkenvekten viste bare heltall.

Flere ble nysgjerrige på Justervesenet og hadde spørsmål om hva og hvordan man kan jobbe med måling i laboratorium. Dette var realfagsglede på høyt nivå.