Justervesenet arbeider med måleteknikk på høyeste nøyaktighetsnivå. Den teknologiske utviklingen går stadig framover og skaper behov for å videreutvikle tjenestene våre. Dette skaper rom for spennende studentoppgaver, som du finner på denne siden.Ta også gjerne kontakt med oss om du har en ide til oppgave.
Masteroppgaver innen tid/frekvens/GNSS
Vi kan tilby 5 masteroppgaver innen området tid/frekvens/GNSS
1. Modellering, tilstandsestimering og styring av en passiv hydrogen-maser
2. Videreutvikling og testing av ‘narresikker’ GPS-styrt klokke.
3. Temperaturmåling ved måling av signalforsinkelse i optisk fiber.
4. Hastighets- og strekningsmåling med GNSS – sporbarhet og nøyaktighet
5. Sikker synkronisering over åpne nettverk
For nærmere informasjon, les mer om oppgavene i dette dokumentet: Masteroppgaver-tid-frekvens-GNSS-2018-1.0
Kontaktperson: sjefingeniør Harald Hauglin
Studentoppgaver innen radiometri
Justervesenet har fra fra juni 2019 til og med mai 2022 ledet et større europeisk forskningsprosjekt (chipS·CALe) for måling av optisk effekt. chipS·CALe er et norskdominert prosjekt hvor ny teknologi skal utvikles i samarbeid med andre norske aktører (SINTEF, IFE og USN) og ny måleteknikk for å utnytte teknologien gjøres i samarbeid med andre europeiske laboratorier.
To-modus detektoren (dual-mode detector) står sentralt i utviklingen og kombinerer fotodioders kvantemodus med elektrisk substitusjonsmodus. I chipS·CALe skal det i begge modus utvikles teknikker som skal forutsi responsen til detektoren gjennom uavhengige metoder. Dette gjør at man kan sammenligne ulike måleteknikker med veldig høy nøyaktighet på en og samme chip, og utnytte dette til å gjøre en måling av fundamentale konstanter med radiometriske metoder.
Les mer i dokumentet Studentoppgaver innen radiometri 2020
Kontaktperson: sjefingeniør Jarle Gran
Masteroppgaver innen optikk
Fibre optic source for extended dynamic range
Lysfarten i optisk fiber som temperaturføler
Kontaktperson: sjefingeniør Jarle Gran
Masteroppgave innen dimensjonsmåling: Kalibrering av optisk mikroskop
Oppgaven handler om å utnytte monodisperse polymerpartikler (Ugelstad-kuler) med diameter i området 1 µm – 160 µm for å kalibrere 2D dimensjonsmålinger fra optiske mikroskoper. Den norske produsenten av Ugelstad-kuler, Microbeads AS, produserer en type kuler, Calibre® CS, som kan være egnet til dette formålet, se http://www.micro-beads.com/Products.aspx.
Kulene selv-organiserer seg i et monolag med et svært regulært 2D heksagonalt mønster, når det legges en dråpe med vann som inneholder mange tusen kuler på et objektglass. Når vannet tørker sitter kulene fast på glasset og det regulære mønsteret kan avbildes i ulike posisjoner og vinkler med delvis overlappende areal (translasjon og rotasjon av bildet). Disse bildene kan utnyttes til kalibreringsformål vha teknikker for å separere de to typene feil: Feil i kalibreringsobjektet og feil i avbildningssystemet. Feilene i avbildningssystemet er kalibreringsresultatet.
Oppgaven er todelt og består i
- å karakterisere referansematerialet ved gjennomsnittlig diameter og et spredningsmål.
- å utnytte det regulære hexagonale mønsteret til å kalibrere mikroskopbildet (2D måleflate) med tanke på dimensjonsmålinger.
Kontaktperson: Senioringeniør Åge Andreas Falnes-Olsen
Bacheloroppgave innen tid/frekvens/GNSS
Hensikten med denne oppgaven er å programmere og sette i drift overvåkingsverktøy for tidslaboratoriets klokker og nettverkstidstjenere, og eventuelt annet utstyr, slik at vi enkelt får oversikt over tilstanden i nær–sanntid. Vi ønsker å kunne følge med på driftsrelevante og sikkerhetsrelevante parametre.
Les mer om oppgaven her: Bacheloroppgave_labovervaaking
Kontaktperson: sjefingeniør Harald Hauglin
Bacheloroppgave innen temperatur
Optimalisering av tre-sone ovner
Kontaktperson: Senioringeniør Karsten Opel