Improving the realisation of the kelvin by multiple fixed point radiation thermometry

Hovedmålet med dette prosjektet er å bygge opp evnen til å måle høye temperaturer enda mer nøyaktig hos flere europeiske nasjonale laboratorier, samtidig som det er sporbart til det nye SI-systemet. De franske og tyrkiske nasjonale laboratoriene for temperatur skal bistå blant annet Justervesenet i å nå dette målet, slik at Justervesenet kan tilby forbedrede tjenester på området (for eksempel kalibrering). Et viktig utfall av prosjektet vil være et forbedret samarbeid på tvers av institutter, hvorav noen senere vil kunne tilby spesialisering og tjenester innenfor høytemperaturmåling.

Justervesenet skal blant annet via arbeidspakke 2 lage fikspunktceller for strålingstermometri, og i arbeidspakke 3 utvikle et passende strålingstermometer for å måle temperaturer mellom fikspunktene.

Bilde av gruppe som står langs en vegg

Nytt prosjekt satt i gang torsdag 1.juni – bilde fra påfølgende oppstartsmøte i Praha tirsdag 13.juni. 

Se også relaterte sider

  • Temperatur
  • Strålingstermometri

 Hva står MultiFixRad for?

  • Radiation: vi måler temperatur ved hjelp av stråling (Rad). Den viktige egenskapen for oss er at man kan skrive ned en fysisk likning for sammenhengen mellom stråling og temperatur, og denne likningen inneholder bare fysiske konstanter (Plancks konstant, lysfarten i vakuum og Boltzmanns konstant), og lysets bølgelengde (kan måles, direkte eller indirekte). Bølgelengden er en egenskap til pyrometeret, altså det instrumentet vi bruker til å måle lysstyrken.
  • Fixed points: kjente fryse- og smeltepunkter for metaller, eller i noen tilfeller en spesiell sameksistens av metall og karbon. Vi bruker disse i prosjektet for å jukse litt. Hvis vi har minst ett slikt fikspunkt kan vi bruke det til en indirekte måling av følsomheten til pyrometeret, som vi ellers måtte målt (og som er en vanskelig måling).
  • Multiple: hvis vi har flere slike fikspunkter trenger vi heller ikke å måle bølgelengden. Poenget med fikspunktene er altså ikke at vi trenger dem objektivt sett, men de vil gjøre livet vårt mye enklere fordi vi kan bruke dem som en snarvei for å (indirekte) karakterisere egenskaper ved pyrometeret som ellers er vanskelige å måle.

Se mer: 

Prosjektside EURAMET

LinkedIn

Nettside for prosjektet

Kontaktperson: Åge Andreas Falnes Olsen