Justervesenets klokke UTC(JV): ...

Natt til søndag 27.oktober går vi over til vintertid, også kjent som normaltid. Klokka skal stilles én time tilbake, fra klokken 03:00 til 02:00. Det betyr at du får en ekstra time denne helgen, som ikke er mindre enn 3 600 000 000 000 (tretusenseksundre milliarder) nanosekunder.

Analogt armbåndsur på håndledd, og en hånd som peker mot håndleddet

Hvilken vei stilles klokka?

Det er oktober, og Justervesenet minner som vanlig om å stille klokka. Dette gjelder alt fra analoge armbåndsur og duppeditter – til systemer som ikke oppdaterer seg automatisk, sånn som klokka i bilen eller på stekeovnen din.

En enkel måte å huske hvilken vei klokka skal stilles er å tenke på at den skal stilles mot den nærmeste sommeren. På høsten tenker vi tilbake på sommeren, og derfor stilles klokken bakover. På våren stiller vi klokka frem mot sommeren som kommer.

Hvorfor stiller vi klokka?

Opprinnelig ble sommertid innført for å utnytte dagslyset bedre i sommerhalvåret, ved å spare energi til bruk av varme og belysning. Men det er ikke nødvendig å utnytte sollyset på samme måte som før. Inntil videre har vi fortsatt den samme ordningen, for å ha felles løsning som mange av de andre landene i EU, skriver også nærings- og fiskeridepartementet i sin pressemelding.

Hvem har ansvaret for Norges tid?

Det er greit å vite at noen har kontroll på tiden. Justervesenets nasjonale laboratorium har flere atomklokker og er en del av det globale systemet som fastsetter verdens tid. Laboratoriet rapporterer sin tidsmåling hvert femte døgn til «hovedtidssentralen», det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris. Deretter mottar laboratoriet månedlige rapporter som viser små avvik mellom Justervesenets atomklokker og UTC (verdens felles tid), og justerer tiden der det er nødvendig.

En av klokkene er en passiv hydrogenmaser med avvik på mindre enn 10 nanosekunder. Dette bidrar til at de 3 600 000 000 000 nanosekundene du mistet i mars, som du nå får tilbake, er så nøyaktige som mulig.

Du kan lese mer om arbeidet vårt med tid her.