Justervesenets tilsyn finansieres ved avgifter eller gebyrer.

Tilsynsområder med årsavgift

  • Gjennomstrømningsmålere som benyttes for salg av drivstoff på bensinstasjoner og lignende.
  • Gjennomstrømningsmålere for salg av flytende gass (LPG).
  • Vekter i dagligvarebutikker og post i butikk.
  • Taksametre i drosjer.
  • Fiskemottak (årsavgiften skal dekke tilsyn av måleredskaper, samt tilsyn av at kravene til ferdigpakninger overholdes.)
  • Elektrisitetsmålere.

Her finner du årsavgiftene for de ulike områdene

Årsavgiften fastsettes årlig av Nærings- og fiskeridepartementet, og skal finansiere Justervesenets tilsyn med de ulike områdene.

Årsavgiften skal betales når bruker mottar faktura fra Statens Innkrevingssentral på vegne av Justervesenet. Årsavgiften betales uavhengig av om det blir ført tilsyn med måleredskapet eller ikke det gjeldende året.

Alle er med på å betale for tilsynet i bransjen, mens Justervesenet kun utfører tilsyn hos et utvalg. På denne måten sørger Justervesenet for målrettet tilsyn tilpasset risiko ved feil i målingene, og å ha tilstrekkelig kunnskap om feilsituasjonen i målingene. Dette bidrar til tillit og like konkurransevilkår i bransjen for en kostnad som er langt lavere enn om alle ble ført tilsyn med.

Avviksgebyr

Dersom Justervesenet avdekker brudd på regelverket, må dette følges opp. Brudd på regelverket medfører derfor et avviksgebyr.

Bakgrunnen for finansieringsmodellen

Formålet med finansiering ved årsavgift er å gi Justervesenet nødvendig fleksibilitet til å utføre et målrettet tilsyn. Årsavgift åpner for andre og nye tilsynsformer som risikobasert tilsyn, stikkprøvebasert tilsyn, informasjonskampanjer og lignende. Gjennom et mer målrettet tilsyn oppnås større tillit til målinger, noe som kommer hele den aktuelle bransjen til gode.

Tilsynsområder med gebyrer

Finansiering av tilsyn ved gebyrer beholdes på områder der variasjonen mellom aktørene er store og det er store variasjoner i ressursbruk ved utførelser av tilsynet.

Forklaring av Justervesenets gebyr- og avgiftsstruktur