Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980. For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 0200 siste søndag i mars og slutter kl. 0300 siste søndag i oktober.
Se også relaterte sider
Stille klokka fram eller tilbake ved sommertid?
Mange husker ikke om klokka skal stilles fram eller tilbake ved overgangen sommertid/normaltid. En huskeregel er denne: Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram. På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake.
Når er sommertiden?
I Norge er det gjennom forskrift for sommertid bestemt at vi, sammen med en rekke andre europeiske land, skal ha sommertid fra siste søndagen i mars til siste søndagen i oktober.
Stille klokka til sommertid:
De aller fleste nøyer seg med å stille klokka i løpet av søndagen. Men vil du holde klokka nøyaktig oppdatert stilles klokka fram én time, fra klokka 0200 til klokka 0300 natt til den siste søndagen i mars.
Stille klokka ved normaltid/vintertid:
Her nøyer nok også de aller fleste seg med å stille klokke i løpet av søndagen. Dersom du synes det er for lettvint, stiller du klokka tilbake én time, fra klokka 0300 til klokka 0200 natt til den siste søndagen i oktober.