Bærekraftig oppgaveløsning er en viktig del av Justervesenets strategi. Det innebærer blant annet god ressursforvaltning av havet med presise måleresultater og utvikling av ny teknologi.

Tilsyn med vekter i fiskemottak

På alle fiskemottak er det vekter som skal veie mengden viltlevende marine ressurser, som for eksempel fisk og skalldyr. Når fanget fisk leveres til et godkjent fiskemottak kaller man det for landing.

Justervesenet fører tilsyn med vekter i fiskemottak, der de er en del av økonomiske oppgjør. Dette er for å bidra til at omsetningen av fisk blir korrekt: Målingene skal sørge for at fiskerne får riktig betalt, men også sørge for at det ikke fiskes mer enn tillatt. Siden veiingen brukes for å sikre at det ikke fiskes eller landes mer enn det som er fastsatte kvoter, er også Fiskeridirektoratet opptatt av dette tilsynet. Dette samarbeidet og fordi det landes fisk for store summer hvert år er derfor viktige årsaker til at området er så høyt prioritert hos Justervesenet.

Fiskevær med tre båter og snødekte fjelltopper i bakgrunnen

Utvidelse av regelverket

Når fisk fanges må fiskerne måle eller anslå og forhåndsrapportere før landing. Dette gjøres av og til via vekter, men også med andre metoder. Her er det i dag ikke krav til slike målinger. Justervesenet jobber med et prosjekt som har som mål å endre regelverket slik at vi også kan sette krav til måling for forvaltning av naturressurser og for miljø. Dette er under utredning.

Fiskeridirektoratet og Justervesenet har siden 2016 hatt en formell samarbeidsavtale om tilsyn og kontroll av vekter innen fiskerinæringen. Det samarbeides også om regelverk for bedre kontroll i næringen, blant annet for å avverge uregistrerte landinger. Som det et står i en høring, er «Korrekt registrering av ressursuttaket […] en premiss for bærekraftig forvaltning og høsting av fellesskapets ressurser. De viltlevende marine ressursene er fornybare, men ikke utømmelige, og må forvaltes bærekraftig.»

Ny teknologi for fiskerinæring

Videre er Justervesenet opptatt av å følge med i teknologiutviklingen, nå med deltakelse i et nyoppstartet prosjekt sammen med fiskeridirektoratet, Sintef og flere andre europeiske partnere. Prosjektet er en del av HORIZON-CL6-2023-FARM2FORK og heter ‘Optifish’, hvor målet er å lage ytelsestandarder for nye optiske system som bruker AI.

Denne utviklingen og tilsynet innen fiskerinæringen bidrar til bedre målinger, tillit i og for bransjen, og dermed en bærekraftig forvaltning av våre naturressurser.