Justervesenets fire atomklokker bidrar til verdens felles tid (UTC) på samme måte som ca. 500 andre atomklokker i rundt 70 land. Dette er et løpende og tett samarbeid på tvers av alle geopolitiske skillelinjer. Data fra alle klokker rapporteres regelmessig og deles i fellesskap. Det Internasjonale byrået for mål og vekt (BIPM) i Paris er derfor i stand til å beregne en felles tidsskala som er mer nøyaktig og mer pålitelig enn selv det store nasjoner klarer med egne klokker. Alle laboratorier som bidrar i denne dugnaden får regelmessige rapporter tilbake fra BIPM, som viser hva avviket var forrige uke og måned mellom egne klokker og UTC.
Se også relaterte sider
Slik beregnes verdens tid
BIPM gjør beregningen i tre trinn (fra ytterst til innerst i illustrasjonen):
(1) Stabilitet. Det store antall klokker som bidrar brukes til å beregne et gjennomsnitt som ikke påvirkes av om enkeltklokker faller fra eller kommer til.
(2) Nøyaktighet. Et titalls superklokker i en håndfull land brukes til å korrigere gjennomsnittet fra første trinn slik at ett sekund i UTC er mest mulig likt sekundet slik det er definert i SI – det internasjonale systemet for fysiske enheter.
(3) Skuddsekund brukes ca. hvert tredje år til å hente inn avviket mellom tiden basert på jordas rotasjon (UT) – og de langt mer stabile atomklokkene i UTC. Det internasjonale jordrotasjonsbyrået (IERS) følger tett med på jordrotasjonen og annonserer skuddsekund dersom avviket mot UTC nærmer seg ett sekund.
Kontaktperson: Sjefingeniør Harald Hauglin, fagansvarlig for tid og frekvens